Váš Med - Med nejvyšší kvality

Medy Jednodruhové

Místo, kde si med vyzvednoutChýně, Vřesová 590 nebo Frýdek-Místek, Podhůří 2005

Gramáž medu1 kg

Dostupnost meduDostupné

 

Naměřené hodnoty refraktometrem:

Obsah vody: 17%
Sacharóza: 82
Hustota: 42,5

Hlavní popis

Med jednodruhový je pro degustační fajnšmekry, a pokud jste ještě žádný nevyzkoušeli, neváhejte. Pokud totiž za příznivých okolností pochází snůška převážně z jednoho druhu, vzniká jednodruhový med. V našich podmínkách to bývají například medy švestkové (ze švestkových sadů), jabloňové, třešňové, řepkové, akátové, slunečnicové, pohankové, svazenkové, hořčičné, ale také i javorové, levandulové, či podle druhu pylu také např. makové (mák nemá nektar) a pak samozřejmě medy lipové. Takové medy mají i na různých lokalitách velmi podobné pro daný druh medu typické vlastnosti. Druhové medy můžeme v mnoha ohledech přirovnat k odrůdovým vínům. Včelaři však mají zásadní nevýhodu. Vinař může různé odrůdy na své vinici pečlivě vytřídit a získat čistá odrůdová vína. Včelař musí čekat, co včely donesou. Relativně čisté druhové medy tak mohou být získány jen za příznivých okolností, které včelař mnohdy nemůže ovlivnit. Část medové produkce, i u včelaře zaměřeného na druhové medy, bude každoročně sklizena v podobě vícedruhové směsi a z části i u nás zařazena do druhu květového – smíšeného.

Jednodruhový med, s výjimkou medu akátového a medů jednodruhových pozdních (ty krystalizují velmi pomalu), krystalizuje zpravidla od 2-5 měsíců od vytáčení (zpravidla má však pouze jemnější krystalky) a ideální tak je svoji strukturou zejména zcela samostatně, jen lžička, dvě na chuť. Je pochopitelně vhodný také na namazání na pečivo, s ohledem na jeho převažující chuť např. ze švestek, akátu, kaštanu apod., počítejte jen s vyšší spotřebou. Některé jednodruhové medy jsou naopak vhodnější a chutnější pro svou výraznou chuť do čaje (např. javorový), lipový med se osvědčil k vlašským ořechům (vhodně se mísí sladká chuť vlašských ořechů se sice sladkým, ale v závěru mírně nahořklým koncem medu lipového), med makový pak jako sladká tečka velké lžíce před spaním (tak klidný spánek jste ještě neměli).

Lze je doporučit všem, kteří chtějí poznávat nové chutě a vůně. Můžeme Vám garantovat, že volbou jakéhokoli jednodruhového medu se ve výběru nespletete, je však třeba dávat pozor také na charakteristiku typu vůní u těchto medů, např. medy pohankové nebo svazenkové jsou sice lahodné, ale nemusí všem úplně vonět. S chutí ani vůní si nemusíte lámat hlavu u medů - akátový, kaštanový, jabloňový, švestkový, třešňový či makový. Pozornější bychom tedy byli u medů ze svazenky a pohanky, také levandulový může být svou vůní více aromatický (zde je to však pro většinu spíš vůně oblíbená).

Hlavní popis

Med jednodruhový je pro degustační fajnšmekry, a pokud jste ještě žádný nevyzkoušeli, neváhejte. Pokud totiž za příznivých okolností pochází snůška převážně z jednoho druhu, vzniká jednodruhový med. V našich podmínkách to bývají například medy švestkové (ze švestkových sadů), jabloňové, třešňové, řepkové, akátové, slunečnicové, pohankové, svazenkové, hořčičné, ale také i javorové, levandulové, či podle druhu pylu také např. makové (mák nemá nektar) a pak samozřejmě medy lipové. Takové medy mají i na různých lokalitách velmi podobné pro daný druh medu typické vlastnosti. Druhové medy můžeme v mnoha ohledech přirovnat k odrůdovým vínům. Včelaři však mají zásadní nevýhodu. Vinař může různé odrůdy na své vinici pečlivě vytřídit a získat čistá odrůdová vína. Včelař musí čekat, co včely donesou. Relativně čisté druhové medy tak mohou být získány jen za příznivých okolností, které včelař mnohdy nemůže ovlivnit. Část medové produkce, i u včelaře zaměřeného na druhové medy, bude každoročně sklizena v podobě vícedruhové směsi a z části i u nás zařazena do druhu květového – smíšeného.

Jednodruhový med, s výjimkou medu akátového a medů jednodruhových pozdních (ty krystalizují velmi pomalu), krystalizuje zpravidla od 2-5 měsíců od vytáčení (zpravidla má však pouze jemnější krystalky) a ideální tak je svoji strukturou zejména zcela samostatně, jen lžička, dvě na chuť. Je pochopitelně vhodný také na namazání na pečivo, s ohledem na jeho převažující chuť např. ze švestek, akátu, kaštanu apod., počítejte jen s vyšší spotřebou. Některé jednodruhové medy jsou naopak vhodnější a chutnější pro svou výraznou chuť do čaje (např. javorový), lipový med se osvědčil k vlašským ořechům (vhodně se mísí sladká chuť vlašských ořechů se sice sladkým, ale v závěru mírně nahořklým koncem medu lipového), med makový pak jako sladká tečka velké lžíce před spaním (tak klidný spánek jste ještě neměli).

Lze je doporučit všem, kteří chtějí poznávat nové chutě a vůně. Můžeme Vám garantovat, že volbou jakéhokoli jednodruhového medu se ve výběru nespletete, je však třeba dávat pozor také na charakteristiku typu vůní u těchto medů, např. medy pohankové nebo svazenkové jsou sice lahodné, ale nemusí všem úplně vonět. S chutí ani vůní si nemusíte lámat hlavu u medů - akátový, kaštanový, jabloňový, švestkový, třešňový či makový. Pozornější bychom tedy byli u medů ze svazenky a pohanky, také levandulový může být svou vůní více aromatický (zde je to však pro většinu spíš vůně oblíbená).

Medy Jednodruhové

Místo, kde si med vyzvednoutChýně, Vřesová 590 nebo Frýdek-Místek, Podhůří 2005

Gramáž medu1 kg

Dostupnost meduDostupné

 

Naměřené hodnoty refraktometrem:

Obsah vody: 17%
Sacharóza: 82
Hustota: 42,5