Recepty a tipy
RECEPTY
připravujeme
TIPY
- Krystalizace medu - chcete-li mít med tekutý, ponořte ho do teplé vody (max. 39 °C, ideálně však teplota lidského těla), vyšší teploty mohou ničit cenné složky
- Nepřidáváme med do vařících nápojů (čaj, mléko, káva, kakao, apod.) ihned, ale až po částečném ochlazení na teplotu horkého nápoje, jinak dojde k jeho znehodnocení
- Med skladujeme v dobře uzavřených sklenicích na suchém a chladném místě (teplota ideálně do 20 °C), chráníme před přímým slunečním zářením
- Med pohlcuje pachy a je hydroskopický, není tedy vhodné skladovat ho v neuzavřených obalech a v místnostech s výraznými pachy jako jsou sklepy zeleniny, spíže, garáže atd.
- Výrazný pozitivní vliv na zdraví má kombinace medu a skořice
- V chladném období je velmi vhodné konzumovat horké bylinné čaje s medem a citronem nebo s medem a zázvorem, viz dále v sekci RECEPTY
Pokud nakupujete med v klasickém obchodě a ne přímo od včelaře, raději 2 měsíce v regále sledujte, zda již začal krystalizovat - pokud ne, pravděpodobně jde o med, který prošel vyšší teplotou (jeho cenné látky jsou znehodnoceny), a proto zůstává stále tekutý. Bohužel toto je v našich obchodech zatím standard. Od nás tepelně znehodnocený med nedostanete a případné ztekucení vždy ponecháváme na vlastním domácím uvážení zákazníka.